Opbyg en holdbar garderobe

Forhåbentlig tilhører du en af de mange mennesker, der ønsker at gøre deres tøjforbrug mere bæredygtigt og ”grønt”. Men måske ved du ikke helt, hvordan du skal bære dig ad. Alt efter hvordan dit indkøb og forbrug af tøj er nu, er der forskellige ting, du kan gøre. Nogle er lige til at gå til, mens andre vil kræve en måske seriøs adfærdsændring. Her skal du huske, at Rom ikke blev bygget på en dag. Så start i det små, og se hvordan de føles.

Køb lidt men godt

En af de største årsager til modeindustriens store miljøbelastning, er at den promoverer et overforbrug af tøj. Fast fashion er skyld i at tøjproducenter laver alt for mange dårlige produkter, som de derefter gør alt for at få os til at købe. Tænk bare over udtrykket ”must have” i forbindelse med tøj. Her mener de ikke en varm bluse eller behagelige benklæder, men en bestemt stil eller farve, som de har besluttet er moderne lige nu… men ikke til næste sæson. Lad dig derfor ikke lokke til at købe mere tøj, end du har brug for. Hvis bare tanken virker helt umuligt for dig lige nu, så start med at begrænse din garderobe ved at vælge basisklæder i en holdbar kvalitet, mikset med enkelte statement varer, for eksempel fra ottolinger. På den måde kan du mikse og matche med stor variation, selvom du ikke har skabet fyldt med tøj.

Pas på din klædestykker

Det burde være unødvendigt at sige, men det gør en stor forskel, hvis du kan få dit tøj til at holde meget længe. Lad derfor være med at vaske det for ofte, da det slider meget på tøjet. Husk desuden at følge vaskeanvisningerne, da for høj vandtemperatur kan skade visse materialetyper. Skal du endelig kassere tøj, så aflever til genbrug eller genanvendelse, alt efter hvor slidt det er.